Pondělí, Středa:
8:00-11:30 12:00-17:00
Úterý, Čtvrtek:
8:00-11:30
Pohostinství v centru obce bylo slavnostně otevřeno 29. prosince 1974. Stavět se začalo v roce 1971. V létě 1972 byla zahájena stavba navazující části, kulturního sálu. Hrubá stavba celého komplexu byla hotová na konci roku 1972.
Foto: ROGASS, kolem roku 2005, archiv Pavlína Ďuricová
Pohostinství v centru obce bylo slavnostně otevřeno 29. prosince 1974. Stavět se začalo v roce 1971. V létě 1972 byla zahájena stavba navazující části, kulturního sálu. Hrubá stavba celého komplexu byla hotová na konci roku 1972. Po otevření, v roce 1974, převzala pohostinství LSD JEDNOTA Nový Jičín, v roce 1991 ho prodala Zemědělskému družstvu v Suchdole n. O., a to pak v roce 2001 prodalo pohostinství obci. Pro ztrátový prodej obec přistoupila k pronájmu a od roku 2004 jej užívá Robert Šefraný, který pravou část komplexu později odkoupil. Od roku 2018 se specializuje na cateringové služby zaměřené na zdravý životní styl – formou krabičkové diety. Působnost firmy již dávno překonala region Mankovic. Své produkty zaváží od Ostravy po Prahu a Slovensko.
S výstavbou pohostinství se začalo v roce 1971. V kronice obce Mankovice se v roce 1971 uvádí, že došlo k významné události, byla zahájena výstavba pohostinství na místě, kde dříve stávala stará zchátralá usedlost uprostřed vesnice, lidově nazvaná "Na kubičáku". Tuto stavbu provedlo OSP Nový Jičín, přímý investor Lidové spotřební družstvo JEDNOTA Nový Jičín. Tento počin byl považován za chvályhodný. Kronika uvádí, že JEDNOTA konečně přikročila ke stavbě, neboť stávající pohostinství byla skutečně nevyhovující.
V letních měsících roku 1972 pak byla zahájena výstavba kulturního sálu, který těsně navazoval na stavbu pohostinství. Obě stavby pak běžely současně. Na výstavbě pohostinství, jakož i celého komplexu kulturního domu, se z velké části podíleli místní občané v rámci akce "Z". Do konce roku 1972 byla hotová téměř celá hrubá stavba.
Během roku 1973 se v pracích pokračovalo, byl stanoven plán brigád jednotlivých složek. Účast na brigádách byla dobrá, každý občan se v rámci svých možností zapojil. Přes týden pracovali důchodci, o víkendech pracující. Kulturní sál byl slavnostně otevřen 11. října 1974.
Pohostinství bylo slavnostně otevřeno 29. prosince 1974 v 15.00 hodin za přítomností zástupců složek Národní Fronty, místních závodů, občanů, LSD JEDNOTA Nový Jičín. Byla slavnostně přestřižena páska a předán symbolický klíč. O bezplatné pohoštění přítomných se postaral dohlížecí výbor, který k tomuto účelu zakoupil jedno prase. Nové pohostinství mělo jednu výčepní místnost, jednu větší a jednu menší jídelnu, prostornou a moderní kuchyň. U nového pohostinství bylo vybudováno nové parkoviště. Pohostinství převzalo Lidové spotřební družstvo JEDNOTA Nový Jičín.
Otevřením nového pohostinství byly ve stejném roce uzavřeny obě již nevyhovující hospody U Černocha na čp. 1 a na dolním konci čp. 54. V kronice obce se píše, že prvním vedoucím nového pohostinství se stal pan Michel. který přešel z uzavřené hospody na čp. 1. Pamětníci však uvádějí, že to byl pan Opava. Je pravděpodobné, že nastoupili oba a ve vedení se střídali. Prvním obsluhujícím personálem byli manželé Cagašovi.
V roce 1975 ale došlo k výměně vedení. Stav byl velmi kritický a bylo dosti oprávněných stížností. Zakročení ze strany MNV bylo bezvýsledné a naráželo na nepochopení vedoucího pohostinství. Nastoupil nový vedoucí Vojtěch Fusek a problémy a stížnosti již nebyly. Konalo se zde mnoho akcí, byla tu dobrá kuchyně a solidní obsluha.
V roce 1979 odchází vedoucí pohostinství Vojtěch Fusek, který byl vedoucím od roku 1975. Novým vedoucím se stal Zdeněk Voznica z Vítkova, ale po krátké době onemocněl žloutenkou a na jeho místo nastoupil Jaroslav Žid z Oder.
V roce 1980 byl stále vedoucí pohostinství Jaroslav Žid, kterého vystřídal v roce 1981 Alois Trefil z Nového Jičína. V této provozovně pracovali Bedřich Dvořák z Nového Jičína, Jaroslav Slovák z Oder jako číšníci, Marie Harabišová z Vražného kuchařka, Anna Kocúrková, uklízečka, František Kocúrek, topič v zimním období, oba z čp. 81.
V roce 1982 je nadále vedoucí Alois Trefil. Pro svou dobrou kuchyň bylo pohostinství velmi oblíbené s hezkým prostředím a pěkným okolím. Pohostinství je zařazeno do IV. cenové skupiny. Probíhaly tu větší oslavy a svatby. V obci fungoval tzv. dohlížecí výbor, jehož členové dělali kontroly obou obchodů i pohostinství.
Na konci roku 1983 skončil svou činnost v místě vedoucí Alois Trefil. Jeho ochota a dobrá kuchyň byla známa v celém okolí. Přešel do místa svého bydliště do prodejny v Novém Jičíně. Od 1. ledna 1984 se stal novým vedoucím Jiří Zich z Nového Jičína a zároveň nastoupila i nová kuchařka.
V roce 1986 se nedařilo plnit plán tržeb v důsledku toho, že nebyl plněn prodej jídel. Pro své závodní jídelny zde bral obědy závod TATRA a Veterinární asanační ústav /kafilérie/. Nastaly také změny personálu. Vedoucí zůstal Jiří Zich z NJ.
V roce 1987 začal zájem o stravování klesat. Dříve i velká část řidičů zastavila zde na oběd. Bylo to i z toho důvodu, že byl v provizorním stavu vraženský i oderský most a řidiči jezdili mimo obec. Personál je vedoucí Jaroslav Zich, číšník Zdeněk Nitka z Mankovic a Jaroslav Slovák z Oder, kuchařka Ivana Svobodová z Nového Jičína a Jana Schneiderová z Oder. Jako topič v zimním období působí František Kocúrek a jako uklízečka jeho manželka.
V roce 1988 se začala kvalita jídel zhoršovat. To mělo za následek úbytek strávníků. Odešel vedoucí Jiří Zich z Nového Jičína, jako nový vedoucí nastoupil Jan Šimíček z Bernartic na přechodnou dobu. Za jeho působení se sice stav zlepšil, ale výpadek v prvním pololetí se už nedal vyrovnat, i když se plán ve druhém pololetí značně překročil. Obědy v tomto roce dodávalo pohostinství jen do závodu TATRA a něco málo se prodalo v jídelně. Od dubna 1988 začalo dodávat obědy svým zaměstnancům JZD, což byl další výpadek pro pohostinství. Nejvíce se vařilo pro svatby a oslavy. Kuchařka Ivana Svobodová, Jana Schneiderová z Oder, číšníci nadále Jaroslav Slovák a Zdeněk Nitka z Mankovic.
Dne 1. ledna 1988 odešel vedoucí Jan Šimíček do Bernartic. Nový vedoucí se stal Petr Kroček z Nového Jičína.
V roce 1991 JEDNOTA prodala pohostinství Zemědělskému družstvu v Suchdole n. O. Po provedených úpravách sloužilo pohostinství jako závodní jídelna pro své členy, kterou dosud neměli a také jako pohostinství. Vedoucí je družstevník František Kocúrek z Mankovic.
V roce 1995 pohostinství provozovala Anna Fedorová, obědy se vařily pro členy a důchodce Zemědel. družstva v Suchdole n.O. Kuchařem byl Oldřich Merta, pomocnice Ludmila Jedináková, Vojtušová a topič Oleg Chudoba.
Od roku 1997 mělo pohostinství nového nájemce, a to Vlastimila Opršala, který ale v roce 1999 odešel a novým nájemce se stal Jaroslav Pavelka.
V roce 2001 obec odkoupila pohostinství od Zemědělského družstva v Suchdole n. O. Na zakoupení byla obec nucena si vyřídit úvěr 800.000 Kč. O provoz se starala vedoucí Anna Fedorová, kuchař Petr Sehnalík, kuchařka Anežka Mičková, servírka Jindra Orságová, číšník Mojmír Mička.
V roce 2002 se stala obecní restaurace i vývařovnou, zajišťovala také rozvoz jídel starším osobám.
V roce 2004 se zjistilo, že provoz obecní hospody nebylo moc výhodné, dokonce ztrátové a obec se rozhodla, že se hospoda prodá nebo pronajme. Dne 1. dubna 2004 si vzala do nájmu hospodu Ivana Sochorová z Oder, která měla bohaté zkušenosti v gastronomii. Měla zájem o odprodej a měla velké plány. Nejdříve si vzala hospodu do nájmu, než si vyřídí potřebné formality. Nečekaně koncem srpna oznámila, že odstupuje od kupní smlouvy a téhož roku v září od nájmu a plánované kupní smlouvy odstoupila. Jako další zájemce o obecní mankovickou hospodu se přihlásil Robert Šefraný, který do nájmu dostal půl budovy, později si ji odkoupil.
Kulturní sál zůstal obci.
V roce 2007 začal Robert Šefraný poskytovat i ubytovací služby, v roce 2008 přistavěl k venkovní části dřevěnou pergolu s dalšími místy pro hosty. Od roku 2010 zabezpečoval Motorest ROGASS kompletní cateringové služby ve spojitosti s oslavami, rauty a večírky.
Během roku 2014 ukončil i omezený večerní provoz motorestu a zaměřil se jen na vývařovnu a rozvoz zdravé výživy - krabičkové stravování.
Od roku 2018 se specializuje na cateringové služby formou systémového stravování zaměřené na zdravý životní styl - formou krabičkové diety. Působnost firmy již dávno překonala region Mankovic. Své produkty zaváží od Ostravy po Prahu a Slovensko.
Zpracovala Pavlína Ďuricová, kronikářka obce, 2024
Zdroj:
Kroniky obce Mankovice
Robert Šefraný
Pavel Orava, pamětník
Leopold Sigmund, pamětník