Pondělí, Středa:
8:00-11:30 12:00-17:00
Úterý, Čtvrtek:
8:00-11:30
Hospodu na rybníku otevřeli manželé Jančovi v červenci 2003. Hospůdka s areálem vznikla po odstranění letité skládky suti, kopřiv, ostružiní a náletových rostlin, později také zpevněním břehů a následnou betonáží. Příjemné posezení u vody lákalo nejen místní, ale také projíždějící cyklisty.
Foto: Hospoda na rybníku 13.7.2011, archiv Pavlína Ďuricová3
Hospodu na rybníku otevřeli manželé Jančovi v červenci 2003. Hospůdka s areálem vznikla po odstranění letité skládky suti, kopřiv, ostružiní a náletových rostlin, později také zpevněním břehů a následnou betonáží. Příjemné posezení u vody lákalo nejen místní, ale také projíždějící cyklisty či uzavřené skupiny lidí z okolí. Konaly se tu rybářské závody a také výlovy, které byly doprovázeny rybími specialitami z kuchyně majitelky. Během roku 2013 se provoz omezil a v roce 2014 byla hospoda uzavřena. Po uzavření hospody zorganizovali manželé Jančovi výlov rybníka, který proběhl v roce 2017.
Na dolním konci provozovali Hospodu na rybníku manželé Jančovi. Hospoda s areálem vznikla po odstranění letité skládky suti, kopřiv, ostružiní a náletových rostlin. Poprvé byla otevřena v roce 2003, otevřeno bylo od úterý do neděle, v pondělí bylo zavřeno. Po uvedení hospody do provozu začali noví majitelé zpevňovat břehy rybníku, které následkem eroze propadaly do vody a hrozilo přetrhnutí hráze. Bylo nutné vybetonovat základy, na které se poskládaly betonové kvádry zpevněné armaturami. Dále bylo nutno prostor mezi betonem a břehem zasypat štěrkem, toho se ujali místní fotbalisté TATRAN Mankovice v rámci tréninku.
Manželé Jančovi otevírali hospodu sezónně, na léto s příjemným posezením přímo u rybníku. Na rybníku pořádali také rybářské závody, například v červenci 2010 se sešlo 20 soutěžících, převážně šlo o děti. Do hospůdky jezdívali domluvené skupiny seniorů z Charity Odry i ze Suchdolu. Manželé Jančovi jim k posezení připravili smaženého kapra a bramborový salát. Na rybníku se pořádaly také výlovy, lovili se amuři, kapři, tolstolobici a sumci, kteří měřili i 130 cm. Návštěvníci si mohli dát v hospůdce smaženého kapra nebo rybí karbenátky. Vždy v prosinci hospoda zavřela a zakončila sezónu.
Hospodu využívali kromě místních také cyklisté, kteří se zde rádi zastavovali na svých cyklotoulkách. Během roku 2013 se provoz omezil a v roce 2014 byla hospoda uzavřena.
Zpracovala Pavlína Ďuricová, kronikářka obce, 2024
Zdroj:
Alena Jančová, v Mankovicích 18. května 2011